Cum calculam baza de impozitare pentru impozitul pe gospodarie

Conform Guvernului, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat in functie de un venit anual net pe gospodarie, iar cota de 16% aplicabila in prezent veniturilor din salarii, din activitați independente, chirii sau alte venituri impozabile sa fie inlocuita cu o cota de 10%, aplicabila tuturor veniturilor obtinute de o persoana.

Totodata, o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, iar plata impozitului se va face in doua transe egale.

Cum se calculeaza baza de impozitare

Stabilirea venitului net anual global impozabil se va face pe gospodarie. Venitul anual global se determina reprezinta suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania.

Ulterior se determina plafonul neimpozabil aferent fiecarei gospodarii. Acesta se stabileste prin inmultirea punctajului acordat gospodariei cu 1.000 de lei si 12 luni, calcul in care punctajul este egal cu numarul membrilor gospodariei plus 1.

Mai exact, in cazul unei gospodarii formate dintr-o singura persoana, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 de lei anual, in cazul unei gospodarii formate din doua persoane acesta va fi de 36.000 de lei, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 de lei.

In cazul in care venitul anual depaseste aceasta valoare se va aplica pe diferenta un impozit de 10%. Este vorba de impozitul pe venitul global ajustat care se calculeaza ca diferenta intre venitul anual global si plafonul neimpozabil.

Daca venitul anual global ajustat este pozitiv, venitul net anual global impozabil se determina prin acordarea din venitul anual global ajustat pe gospodarie a exista mai multe deduceri.

Deduceri la Impozitul pe gospodarie

Celebrele deduceri sunt calculate astfel: din veniturile gospodariei sunt scazute contribuțiile aferente salariilor. Ce ramane este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din aceasta baza de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma ramasa, daca este mai mica de 2.000 de lei nu se aplica impozit, daca este mai mare se aplica 10%.

Iata si deducerile: 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri intre 5.000 si 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de scolarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, construcție locuințe, asigurari de bunuri sau viața, cheltuieli cu hrana sau imbracamintea.

Daca nu sunt interesați sa deduca cheltuielile, membrii gospodariei nu sunt obligati sa pastreze bonurile.

Ce nu se impoziteaza

– costul telefoanelor
– abonamente telefonice, cartele si convorbiri efectuate in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu
– ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane
– hrana acordata de angajatori angajatilor
– cazarea si contravaloarea chiriei pentru locuintele puse la dispozitia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajatilor consulari si diplomatici care lucreaza in afara tarii
– contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament
– cheltuielile de transport si cazare primite de salariati pe perioada delegarii/detasarii in tara sau strainatate.
– veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.
– veniturile realizate din detinerea si transferul instrumentelor financiare care atesta datoria publica a statului, precum si a unitatilor administrativ-teritoriale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × five =