Impozitul pe Gospodarie – cum se va aplica pentru PFA

Proiectul Ministerului Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal, prin introducerea venitului global si a sistemului de gospodarie fiscala, prevede ca PFA vor avea acelasi tratament ca veniturile din salarii.

Venitul net anual din activitati independente se va calcula prin deducerea din venitul brut anual a unei cote forfetare de cheltuieli de 40% aplicata asupra venitului brut si a valorii anuale a cheltuielilor de personal platite in anul fiscal respectiv. Deci, din totalul veniturilor, un PFA va scadea 40% cheltuielile deductibile, iar diferenta va reprezenta baza impozabila asupra careia se va aplica impozitul pe venitul global.

Sistemul ar fi benefic pentru  PFA care au in prezent putine cheltuieli deductibile, insa nu si pentru cele care au cheltuielile apropiate de venituri.

Proiectul prevede ca angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care angajatii vor trebui sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.

De asemenea, gospodariile ar urma sa achite impozitul pe venitul global de doua ori pe an, in transe egale, prima la depunerea declaratiei de venit global, iar a doua in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei.

In plus, o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =