Veniturile din chirii vor avea impozit 10%. Scade cota forfetara

Modalitatea de calcul al impozitului obtinut din inchirierea proprietatilor se va schimba, odata cu intrarea in vigoare a noului sistem de impozitare a gospodariilor.

Cota generala de impozit va fi de 10% nu 16%, aplicata tuturor veniturilor, deci inclusiv celor obtinute din chirii.

Deducerile aplicate veniturilor din chirii si arendarea terenurilor vor fi injumatatite incepand cu anul 2018. Astazi, pentru arendarea terenurillor, veniturilor obtinute li se aplica o cota forfetara de deducere de 40%. Astfel, venitul net impozabil reprezinta 60% din venitul brut.

Potrivit modificarilor Codului Fiscal, aceasta deducere va scadea la 20% din suma, incepand cu anul viitor.

In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. Venitul net anual din arenda se stabileste prin deducerea din venitul brut a aplicarea cotei forfetare de 20% asupra venitului brut anual” se arata in document.

In cazul veniturilor din chirii, situatia este similara. Cota forfetara este astazi de 40%, iar aceasta urmeaza sa scada la 20% in 2018.

Venitul net anual din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut„, se mai arata in documentul citat.

Impozitul aplicat acestor venituri va fi de 10%, in 2018, fata de 16%, potrivit aceluiasi document.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 3 =