impozit pe gospodarie depus de consultantul fiscal

Consultantul fiscal – completeaza fisa pentru impozitul pe gospodarie

Intr-un mesaj foarte amplu postat pe contul sau de Facebook, in care aduce explicatii cu privire la impozitul pe venitul global pe gospodarie (IVG), Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, spune despre impozitul pe gopodarie ca „este o declaratie de venit global ce se va completa in numele membrilor unei gospodarii”.

„Asadar nu este un impozit/taxa noua, ci un mod de calcul nou. Declaratia va fi completata de un consultant fiscal la care este arondata gospodaria”, scrie Lia Olguta Vasilescu.

Mai departe, ministrul Muncii subliniaza ca romanii nu se vor mai confrunta cu birocratia, deoarece „vor putea solicita consultantilor fiscali sa le faca toate platile catre stat si sa le depuna documentele necesare catre autoritatile fiscale”, astfel ca cetatenii de rand „vor primi informatii de la consultantii fiscali pentru a-si proteja si plasa mai bine economiile”.

Acesti consultanti fiscali, estimati la 35.000 pentru intreaga tara, vor fi selectati si pregatiti si se va face arondarea gospodariilor pentru fiecare dintre ei pana pe 1 decembrie 2018.

Cine va fi consultant fiscal

Olguta Vasilescu explica si cine va fi consultantul fiscal: „Va fi o persoana de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodarii. Va fi un fel de ‘medic fiscal de familie’ (la fel cum medicul de familie se ocupa de problemele de sanatate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale) „.

Iata si care vor fi principalele sale atributii, potrivit ministrului Muncii:

  • Completarea declaratiei anuale de venit pe gospodarie, in numele membrilor gospodariei.
  • Depunerea declaratiei anual de venit global.
  • Efectuarea platilor tuturor obligatiilor fiscale ale membrilor familiei catre administratiile si institutiile publice centrale sau locale. Vor inlocui definitiv ghiseele pentru persoanele fizice.
  • Va face recomandari privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora in diverse forme de investitii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursa etc.)

Un consultant fiscal va putea gestiona aproximativ 200 de gospodarii in mediul urban si pana la 300 in cel rural.

In ce priveste plata, oamenii trebuie sa stie ca aceasta va fi asigurata de catre Guvern, dupa modelul medicilor de familie.

„Consultatii vor avea trei surse de venit (care ii pot asigura o suma totala de pana la aproximativ 10.000 lei/luna):
1) Un venit per capita, corespunzator numarului de persoane din gospodariile pe care le gestioneaza;
2) Un venit din comisioanele incasate pentru platile facute in numele gospodariilor catre institutiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins intre 2% si 5% din valoarea platii si va cadea in sarcina institutiei publice catre care se face plata.
3) Un venit din comisioanele platite in numele gospodariilor catre diversi operatori privati (ex. furnizorii de utilitati) care vor dori sa isi colecteze veniturile prin intermediul consultantilor fiscali. Aceste comisioane vor fi in sarcina operatorului privat”, mai spune Olguta Vasilescu.

Iata si cum se va face arondarea consultantilor fiscali:

„La sediile si pe site-urile primariei din localitate va fi afisata lista consultantilor fiscali din localitate. Pana la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea sa isi aleaga unul dintre consultantii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. Dupa aceasta data, arondarea se va face aleatoriu prin calculator.

O familie are libertatea de a opta intre mai multi consultanti fiscali, insa doar din lista din localitatii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanti din alta localitate”, explica ministrul Muncii.

In ce priveste pregatirea consultantilor fiscali, Guvernul se va ocupa de selectia si pregatirea etapizata a acestora, care „trebuie sa aiba studii de specialitate in domeniu”, iar „cei mai multi vor proveni din sectorul de stat si din randul absolventilor care vor fi atestati pentru aceasta profesie”.

In plus, sustine Vasilescu, nu vor fi costuri suplimentare pentru stat in ce priveste plata consultantillor, deoarece „se va reduce personalul de la ghiseele institutiilor publice”.

„Consultantul fiscal va lucra dupa acelasi model ca si medicul de familie. Va avea un cabinet propriu si un program zilnic fix, in cadrul caruia va acorda consultatii pentru gospodariile pe care le are in gestiune. In cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plati, poate completa declaratiile fiscale”, mai noteaza Lia Olguta Vasilescu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =