impozit pe gospodarie 2018

Cum se va aplica impozitul pe gospodarie?

Potrivit unui anunt al Ministerul Finantelor, exista un document de lucru privind introducerea impozitului pe venitul global. Acesta reprezinta un nou tip de impozitare care va fi o parte din viitorul Cod Fiscal.

La acest nou tip de impozit, reprezentantii Ministerului lucreaza impreuna cu reprezentanti ai Uniunii Notarilor, Camerei Consultantilor Fiscali, Corpului Expertilor Contabili si ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Conform proiectului, gospodaria reprezinta un grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc sau nu efectiv la acelasi numar cadastral.

Patrimoniul este definit ca fiind totalitatea drepturilor si a obligațiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi ce aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

Gospodaria va fi constituita prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membri sai. Decizia de aprobare sau respingere privind implementarea gospodariei se va emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel puțin numele si prenumele, codul numeric personal al fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.

Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componența gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. In acelasi timp, organul fiscal competent va emite decizia de modificare a componenței gospodariei in termen de 60 de zile de la primirea notificarii.

Urmatoarele persoane, in calitate de contribuabili, vor datora impozitul pe gospodarie:

a) persoana fizica rezidenta, desemnata ca reprezentant al gospodariei;

b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;

c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;

d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129 din Legea nr 227 din 2015 privind Codul fiscal.

Veniturile care trebuie declarate de membrii gospodariei, si vor fi supuse impozitarii sunt: venituri din activitati independente salarii, chirii, investitii, pensii, activitati agricole si silvicultura, jocuri de noroc, transfer de proprietati, alte surse, care sunt definite de Codul Fiscal.

Veniturile neimpozabile vor fi cele din vanzari deseuri reciclabile, sume incasate pentru invaliditate, ajutoare incasate in caz de deces, venituri din misiuni diplomatice, mostenirile, donatiile pana la 100 de mii de euro.

La stabilirea veniturilor supuse impozitarii nu se iau in calcul: mostenirile, prima tranzactionare cu actiuni FP, vanzari de locuinte din patrimoniul personal, potrivit documentului citat.

Pentru a beneficia de deduceri din baza de impozitare, sumele realizate din venituri si cosumate pentru: fonduri, pensii private, sisteme de asigurare de sanatate, abonamente de sanatate, studii scolare ale copiilor si alte cheltuieli lista de deductibilitati (deja publica) este necesara globalizarea veniturilor.

Acest lucru nu inseamna sub nicio forma o noua taxa sau o noua forma de impozitare, ci vorbim despre aceeasi cota unica care este de 16% astazi.

Intentia este ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, sa fie de 10% si sa se aplice la veniturile globalizate, adica la toate veniturile indiferent de sursa lor provenienta, potrivit Ministrului Finantelor Publice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + two =