deduceri impozit gospodarie

Ce deduceri vor fi la determinarea impozitului pe gospodarie?

Ministerul Finantelor Publice are in lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numarandu-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale si introducerea notiunii de gospodarie recunoscuta fiscal.

Ministrul de Finante a declarat ca numai intr-un astfel de sistem de impozitare poate fi introdus mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim si s-au angajat prin programul de guvernare, subliniind faptul ca un astfel de sistem de deductibilitati ar permite stimularea anumitor sectoare de activitate, precum sistemele de pensii private, asigurari private de sanatate, programele educationale, imbunatatirea confortului termic al locuintelor.

Sistemul globalizarii veniturilor presupune ca, daca un grup de persoane, indiferent ca-i leaga o relatie de rudenie sau nu, gospodaresc impreuna (isi constituie un patrimoniu comun) trebuie sa se inregistreaze ca atare la ANAF. Astfel, se creeaza o evidenta a gospodariilor.

Cand se va calcula impozitul pe venitul global se va avea in vedere ca subiect de impunere gospodaria administrata fiscal.

Venitul impozabil urmeaza sa fie stabilit dupa ce din suma totala castigata de membrii unei gospodarii se scad o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri.

Fiecare gospodarie beneficiaza de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

La stabilirea veniturilor supuse impozitarii nu se iau in calcul: mostenirile, prima tranzactionare cu actiuni FP, vanzari de locuinte din patrimoniul personal.

Lista deducerilor care vor fi acceptate de catre stat la calculul impozitului global pe gospodarie cuprinde: Contributia de asigurari sociale; Contributia de Asigurari de Sanatate; Serviciile medicale private, abonamente; Fonduri de pensii facultative; Prima de asigurare voluntara de sanatate; asigurarea obligatorie de raspundere civila auto; asigurarea obligatorie la locuinte; Programe educationale pentru copii; plati pentru servicii before si after school; plata pentru gradinite private; Activitati educationale pentru tineri adulti; Abonamente la sala de fitness si aclte activitati sportive; abonamente la sala de dans; Achizitii de carti, papetarie; bilete de teatru; servicii balneoclimaterice; medicamente boli cronice grave; reparatii gospodarie; donatii la biserica sau ONG-uri; acordarea de burse private, meditatii la cursuri de pregatire scolara sau profesionala, etc.

Deducerile se vor acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. In cazul in care plafonul neimpozabil lunar variaza, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare.

Cheltuielile deductibile care se vor putea deduce sunt cele efectuate de catre oricare dintre membrii gospodariei, pentru acestia sau pentru alti membrii ai gospodariei, justificate cu documente.

De asemenea, intr-un draft al proiectului, la capitolul privind impozitul global pe gospodarie apare informatia potrivit careia in situatia in care valoarea veniturilor este mai mica decat cheltuielile decontate, ANAF va aloca 1.200 de lei per copil.

Impozitul anual datorat se va comunica de catre consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodariei pana la data de 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile.

Plata impozitului datorat se va efectua in doua transe, astfel:

– jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global

– jumatate din suma datorata in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =